Translate

4 Mart 2021 Perşembe

Çin Mitolojisinde Efsanevi Yaratıklar 5

                                                                  Huli Jing

  Sina GÖZÜKAN

Doğaüstü güçlere sahip olan tilkilerin varlıkları bin yıldır mevcuttur. Japon efsanelerinde Kitsune ve Kore efsanelerinde Gumiho olarak bilinen tilki hepsinden önce ilk olarak Çin geleneklerinden esinlenilmiştir. Tilki kendi özgün doğası gereği kendi içinde iyi ve kötü güç bulundurur. Bu nedenle Tilki bu gücünü kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilir. Huli Jing insanların özünü çalıp, onları lanetleyip, ödüllendirip aynı zamanda baştan da çıkarabilir. 

Tilkiler kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; 

 o Laohu   uzun ömürlü olan tilkilerdir. 

o Huxian aşk ve ölümsüzlüktür.

o Jiuwei hu en eski ve en büyülü olan dokuz kuyruklu tilkidir.

Huli Jing'in ömrü yaşlandıkça güçleri de artmaktadır. Yaşlı bir tilki ruhu düşük seviyeli bir hayvandan insana, veyahut varlıklara musallat olabilir. 

''Elli yaşında bir tilki kadına dönüşebilir. Yüz yaşında güzel bir kıza, büyücüye veya kadınları baştan çıkaran bir adama dönüşebilir; olayları bin metreden bilebilir; insanları büyüleyerek onları yoldan çıkarabilir ve akıllarını kaybetmelerine neden olabilir. Bin yaşında cennetle iletişim kurabilir ve göksek bir tilki olabilir.'' Kuo Po, AD 324

Güzel bir kadının vücuduna girme eğiliminde olan kitsune veya gumihonun aksine Huli Jing erkeklerin kılığına da girebilir. Huli Jing ne kadar insan formuna da girse kuyrukları bazen insanlar tarafından görülebilir. Bu da insan formundayken tilki özelliklerini kullanamamasına neden olur.  İnsan şeklindeyken keşfedilirse güçlerini kaybettikleri için insanlar tarafından kolayca öldürelebilir. Gumiho, Kitsune veyahut  Huli Jing gibi bütün ruh tilkileri köpeklerden korkarlar. Bir köpekle karşı karşıya geldiklerinde korkularından eski tilki formuna geri dönerler. Bazı efsanelere göre Huli Jing sadece gündüzleri form değiştirmektedir. 

'' Bir tilkinin kuyruğu kolayca gizlenemez'' Çin atasözü

Fakat bütün Huli Jing'ler eşit yaratılmaz. Bazıları o kadar iyi niyetlidir ki kayıp olan eşyaların bulunmasına, fakir kişilerin bereketi bulmasına ve nedeni bilinmeyen hastalıkların şifasına kadar iyilikleri dokunabilir. Hatta savaşta olan fakir köylere genç bir erkek kılığında gidip savaşı kazanmalarına kadar iyilikte bulunabilir.

'' Tilki iblisleri olmadan hiçbir köy tamamlanmış sayılmaz'' Çin atasözü


Kaynakça;

o https://thesupernaturalfoxsisters.com/2016/08/09/monster-of-the-week-huli-jing/

o https://mythus.fandom.com/wiki/Huli_jing

o https://mythus.fandom.com/wiki/Huli_jing

o https://picryl.com/amp/media/netsuke-of-nine-tailed-fox-tamamono-mae-994c2b

İZLE BUTONUNA TIKLA ABONE OL ! Yazılarınızı E-posta Adresimize Gönderebilirsiniz.