Translate

17 Aralık 2020 Perşembe

Çin Mitolojilerinde Efsanevi Yaratıklar 2

                                                                     EJDERHA

                              


Sina GÖZÜKAN

Ejderhalar dünyanın en popüler olan mitolojik yaratıklarından birisidir. Ejderhalar birçok eski mitlerde  var olmuştur. Fakat diğer mitlerde ejderhalar  Çin'e göre bu kadar değerli olmamıştır. Çinlilere göre ise  kutsal  yağmurlar(bereketli seller), büyük göller vs. bütün su kaynakları ejderhalar sayesinde var olmuştur ve ejderhalar bu su kaynaklarında yaşamaktadırlar. Çinliler bu yüzden kendi evlerini genel olarak bu sulak yerlere yakın yere inşa etmiş olup kendilerine de ''Ejderhanın Çocukları'' demektedirler. Hatta bunun dışında ejderhalar Çinlilerde uğurlu bir yıl simgesi olarak da kabul edilip Çin yeni yıl kutlamalarının da sembolü olmuşlardır. 

Ejderhalar  fiziksel olarak yılana benzer vücudu , tavşana benzer büyük gözleriyle betimlenmektedir. Fakat ejderhalar korkunç görüntüsüne rağmen Çin mitolojisinde diğer milletlere göre   kötü bir canavar olarak gösterilmemiştir. Aksine iyi niyetli ,yardımsever ve kutsal olarak gösterilmiştir. Bu yüzden büyün imparatorluklar  her zaman yanlarında ejderha figürleri olan eşyalar kullanıp, ejderha vücudundan yapılmış olan tılsımlı  eşyalar  taşımaktadır. Aynı zamanda bütün hanlarda kapıların girişi olsun kıyafetlere kadar her yerde ejderha işlemesi kullanılmaktaydı. Bunun sebebi ise ejderhanın kötü niyetli olan kişilere karşı etraftaki insanları koruyacağına inanılmasıdır. Hanlara gelen  misafirlere ise ejderha hikayeleri anlatılıp, ejderha içkileri ikram edilmektedir. Bu ejderhanın yardımseverliği olarak tasvir edilmektedir.  

Ejderhalar kutsal sayıldıkları için Çinliler doğal felaketlerin yaklaştığını anladıklarında hemen kapılarının önüne ejderhayı simgeleyen kötü ruh kovucu tılsımlar takarlardı. Bu  yöntemi salgın hastalıkların veya iyileşmesi çok zor olan hastalıkların tedavisinde de kullanırlar. Bunun için bir dans töreni düzenlerlerdi. Ejderha kostümü giyip ellerine ejderha tılsımı alıp ejderha dansı yaparlardı. Çin yeni yıl kutlamalarında da yeni yılın kötülüklerden uzak ve hastalıklardan arınmış bir yıl olması için aynı şeyi orada da yaparlardı.

Ejderhalar aynı zamanda Çinlilerin dini inanışlarında da çok önemli rol oynamaktadır. Taoistlere göre ejderhalar bütün kutsal ve ruhani gücün  ana figürüdür, hatta kendilerine yol gösterip ruhani gücü nasıl eğitebileceklerini de ejderhalar öğretmiştir. Ejderhalar taoistlere göre var olan tanrısal gücü temsil ediyorlardı. Ejderhalara eski zamanlarda dini olarak çok önem verildiği için birçok dini temsil eden porselenlerde belgelerde yazıtlarda ejderhaları temsil eden işlemeler işlenmiştir. 


                                    



Kaynakça:

 o https://gorgondergisi.com/antik-cinde-ejderha/

o http://turkish.cri.cn/chinaabc/chapter14/chapter140504.htm



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İZLE BUTONUNA TIKLA ABONE OL ! Yazılarınızı E-posta Adresimize Gönderebilirsiniz.