Translate

11 Aralık 2020 Cuma

MENEMEN KUBİLAY OLAYI



                                                                    Şeyma Ergün


Tam ismiyle Mustafa Fehmi Kubilay, 1930 yılında İzmir'in Menemen Bölgesi'nde yedek subay sıfatıyla askerlik görevini yapmaktadır. Şeyh Esat'ın Nakşibendi adlı tarikatı yayması ile görevlendirdiği Laz İbrahim tarafından yönlendirilen, Manisa'dan gelen çember sakallı cüppeli ve silahlı 6 kişi, 23 Aralık 1930'da sabah namazında camiden almış oldukları Yeşil Sancağı yola dikmiş olup silah zorlarıyla kendi etraflarına adam toplamaya başlamışlardır. Elebaşılar içerisinde, Giritli Derviş Mehmet, Şamdan Mehmet, Sütçü Mehmet Emin, Nalıncı Hasan ve Küçük Hasan vardır. Derviş Mehmet camideki insanlara kendisini ''Mehdi'' olarak tanıtmıştır. 

Derviş Mehmet kendi arkalarında 70 bin halife olduğunu öğlene kadar şeriat bayrağı toplamayanların kılıçla öldürüleceği ile tehdit etmiştir. Bayrağın çevresinde dönmeye, tekbir getirip zikretmeye ve ''Şapka giyenler kafirdir! yakında yine şeriata dönülecektir'' diyerek isyan başlamak istemişlerdir. Kasabalılar kasabaya halife geleceğini sanıp korkmuşlardır. 

Bu olayların ilçedeki askeri birlik tarafından duyulmuş olmasıyla, bazı bilgilere göre Alay komutanı yedek subay olan Kubilay'ı olay yerine göndermiştir. Kubilay bu isyanı bastırmak için askerlerle olay yerine gelmiştir. Kubilay askerlerin yanından ayrılıp onların yanına gidip teslim olmalarını emretti. Grubun içerisinden biri Kubilay'ı silahla yaraladı. Bunu gören askerler karşı tarafa ateş açmışlardır. Fakat tüfeklerinde öldürücü olmayan manevra fişekleri olduğu için Derviş Mehmet herkesi ''kurşun bana işlemiyor'' diyerek kandırmıştır.


Kubilay yaralı olduğu için cami avlusuna sığınmıştır. Fakat Derviş Mehmet ve arkadaşları peşinden gelmişlerdir. Derviş Mehmet çantasından testere ağızlı bıçak çıkarıp yaralı Kubilay'ın başını kesmiştir. Kubilay'ın kesik başını sopaya dikmeye çalıştılar fakat başarılı olamadılar. Daha sonra ip alıp Kubilay'ın başını yeşil bayrağa bağlamışlardır. Olay yerine gelen Bekçi Hasan gruptan birini ateş ederek yaraladı. Arkadaşına yardım etmek için koşan Bekçi Şevki'de orada öldü. 


Son olarak askeri birlik olay yerine yetişti ve komutan ''Teslim olun'' çağrısında bulundu. Karşı taraf teslim olmak istemeyince çatışmışlardır. Karşı taraftan Derviş Mehmet olmak üzere birçok gösterici ölürken bazıları da kaçmıştır. Fakat kaçanların bazıları da sonradan yakalanmıştır. 


Kaynakça: https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/devrim-sehidi-mustafa-fehmi-kubilay-ve-menemen-olayi-1581576/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İZLE BUTONUNA TIKLA ABONE OL ! Yazılarınızı E-posta Adresimize Gönderebilirsiniz.