Translate

9 Aralık 2020 Çarşamba

Çin Mitolojilerinde Efsanevi Yaratıklar I

                                FEİ LİAN

                           

Sina GÖZÜKAN

       Fei Lian bir Klasik Çin Mitolojisi efsanesidir. Kendi ismi olan Fei Lian isminin anlamı ise Tanrı Rüzgarı'dır. Kendisi aynı zamanda birçok isimle adlandırılmaktadır. Bunlardan bazıları Fei Lian, Xie Feng ve Feng Bo'dur. Fei Lian aynı zamanda geyik başına ve  ve yılanımsı bir kuyruğa sahiptir. Herhangi bir tehdite karşı yanında her zaman bir çanta taşır. Bu çantanın içerisine ise kendini koruyabilmek adına  rüzgarı hapsetmiştir. Çantasının içindeki rüzgar sayesinde ise gittiği her yerde bir karışıklık yaratmaktadır. Onun karşısında hiçbir kimse duramamıştır. O çok değişik bir tür olduğu için herkes ona sahip olmak istemiştir. Fei Lian'ı göksel okçu olarak tabir edilen Houyi kontrolü altına almıştır. Fei Lian Houyi'ye Sarı İmparator(Huang Di)'ye karşı olan mücadelesinde yardım etmiştir.

       Kendi türü içerisinde beş hayvana benzediği için çok özel bir türdür. Özel olmasının sebebi ise çizgili parlak bir beyaz olan boğaya benzeyen boynuzu ve altın rengi bir kürke sahip olmasıdır. Vücudu ise bir geyiğe benzediği için kendisi rüzgar kadar hızlıdır. Kendisinde bulunan yılan kuyruğu sayesinde rüzgar kadar hızlı olmasına rağmen vücudunu her zaman dengeleyebilmektedir. Beş hayvanın dış özelliklerini alabildiği gibi güçlerini de almıştır. Bütün bu özelliklerine rağmen etçil bir yaratık olmamıştır fakat kendisine karşı yapılan saldırılarda karşısında hangi canlı olursa olsun onları öldürebilir. 

       Rüzgar Tanrısı olarak adlandırılan Fei Lian'ın insanlaştırılmış haline de Feng Bo denilmektedir. Çince ''Doğu'nun Efendisi'' anlamına gelmektedir. Sarı paltolu, kırmızı-beyaz bere takan yaşlı bir adam şeklinde tasvir edilmiştir. Fei lian dağların tepesinden aşarak denizlerin üzerinden uçabilen efsanevi bir mitolojik türdür. Uçtuğu zamanlarda gövde yapısının akciğere benzediği tasvir edilmiştir.  Bu adlarının yanında Rüzgar Ejderhası da denilmektedir. 








  • KAYNAKLAR:
  • http://cryptidz.fandom.com/wiki/Fei_Lian
  • https://www.dunyadinleri.com/tr-TR/mitoloji/cin-mitoloji-ve-efsaneleri/oku_cin-mitolojisi-ve-tanrilari
  • https://static.wikia.nocookie.net/cryptidz/images/c/c9/-0.jpg/revision/latest/top-crop/width/220/height/220?cb=20150426021956
  • https://www.deviantart.com/shadeofshinon/art/MythicMay-Fei-Lian-843184389

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İZLE BUTONUNA TIKLA ABONE OL ! Yazılarınızı E-posta Adresimize Gönderebilirsiniz.